Castlevania - Läpimeno-ohjeet

Tässä oppaassa perehdyn Nintendo Entertainment Systemin ensimmäiseen Castlevaniaan. Ongelmanratkaisutehtäviä pelissä ei ole joten keskityn lähinnä ase- ja porsaankyljystaktikointiin.


Kenttä 1 – Linnan porstua (Musiikki: Vampire Killer)

Castlevanian ensimmäinen kenttä on kevyttä pelattavaa aloittelijallekin. Linnan etupihan soihduista saa parhaimman ruoskan ja tikarin ennen ensimmäistä kohtausta vihollisen kanssa. Heti ensimmäiseen ruutuun on kätketty salaisuus: hyppää linnan sisäänkäynnin yli niin 1000 dollarin säkki nousee maasta. Saat sen hyppäämällä yhtä taitavasti takaisin.
Käytäväosuudella vastaan tulee zombeja ja verenhimoisia panttereita. Yhdestä kynttilästä saat tikarin tilalle pyhän veden joka on kätevä ase kissaeläimiä vastaan. Viimeisen ylätasanteen palkin murskaamalla ansaitsee 400 pistettä.
Seuraavassa ruudussa voit saada mahdollista menettämääsi energiaa takaisin rikkomalla kivimuurin sen heikosta kohdasta.
Alhaalla tapaat kauhistuttavat mermannit. Lisäaseen voi jälleen vaihtaa – tällä kertaa yhdestä kyntteliköstä saa ajan pysäyttävän taskukellon. Jos haluat jälleen 1000 ekstrapistettä säkissä, riko viimeinen palkki, pudottaudu alatasanteelle ja kyykisty.
Loppuosassa kenttää suosittelen rikkomaan kaikki kynttilät. Kirves on hyvä ase loppupahista, lepakkoa vastaan.


Kenttä 2 – Linnan sali (Musiikki: Stalker)

Heti alussa saat pelin tehokkaimman lisäaseen, bumerangin, joka kannattaa säilyttää vastaisuudessa. Kannattaakin olla tarkka mitä esineitä kyntteliköistä putoaa – suosittelen ettet poimi muita lisäaseita tässä vaiheessa. Peli voi kaatua siihen ettei asearsenaali ole tarpeeksi kattava tietyssä tilanteessa. Kävele portaat ylös ja riko edessä oleva seinä. Kävele tyhjiöön ja portaiden alle ilmestyy kruunu. Nouda se pikaisesti saadaksesi 2000 pojoa. Kävele portaat ylös. Murskaa viimeinen kivenmurikka ennen pudotusta jonne ritari on jäänyt loukkuun. Saat II-palkin joka mahdollistaa kahden bumerangin heiton yhtä aikaa.

Matka seuraavalle ovelle sujunee bumerangia hyödyntäen kevyesti. Oven takana odottavat meduusanpäät. Tuhoa näkyvät kynttilät. Yhdestä saat triplaheitto-ominaisuuden. Yksi kyntteliköistä taas pitää sisällään tikarin jota ei luonnollisesti kannata ottaa. Odota kunnes se häviää tai hyppää taidokkaasti aseen yli. Heti tikarikynttelikön jälkeen vastaan tulee kahdesta neliöstä muodostuva taso. Jää seisomaan siihen pariksi sekunniksi ja 2000 pointsin aarre ilmestyy näkyviin.

Yläkerrassa meduusanpäät voivat aiheuttaa kiusallisia äkkikuolemia. On taidoistasi kiinni selviätkö kohdasta putoamatta alas kuolemaan. Käytävän päässä on tarjolla lihaa. Jos omistat yhä bumerangin, voit jälleen saada yhdestä kyntteliköstä sen avulla triplaheitto-ominaisuuden jos jäit edellisestä paitsi. Viereisestä kynttilästä saisi kellon. Älä ota sitä vahingossakaan. Seuraavaksi kohtaat liikkuvia palkkeja, joiden päälle et voi kävellä vaan joudut hyppäämään. Varo myös meduusanpäitä.

Neljäs palkki ovesta vasemmalle kätkee jälleen sisäänsä lihaa. Vuorossa on kentän vaikein kohta – katosta iskeytyvät piikit. Ensimmäisen ohi kannattaa kulkeutua heti kun se on noussut ylös, toisen silloin kun se alimmillaan ja kolmannesta selviytyy jo helpommin. Tapa aave heti kun se ilmestyy ruutuun. Huomaa, että lohikäärmeenkallot (kaksipäinen pahis) pitävät samaa ääntä kuin silloin jos iskusi ei tehoa tiettyyn viholliseen.

Ylhäällä vastaasi tulee jälleen meduusanpäitä joista ei yksinään ole kauheasti haittaa. Itse meduusa on helppo päihittää jos et ole menettänyt bumerangiasi tupla- tai triplaominaisuuksineen: viskot niitä mahdollisimman nopeasti samalla ruoskaa hyödyntäen.


Kenttä 3 – Luhistuvat tykkitornit (Musiikki: Wicked Child)

Tuhoa kynttilät neljännettä lukuunottamatta; siitä saisi tehottoman pyhän veden. Tapa aave välittömästi. Hyppivät igorit saa helpoiten nujerreettua kun yhden ilmestyessä jää paikoilleen ja antaa ruoskaniskun sen hyökätessä kimppuusi. Kolmas otus on korkeammallalla joten hypähdä paikoillaan ja lyö oikeaan aikaan. Jos onnistuit menettämään energiaa, murskaa palkki jossa toinen igor oli ja saat lihaa.

Ylhäällä on hyvä tilaisuus kerätä sydämiä (pisteitä) ja menettää aikaa, sillä kyntteliköstä saa 5 sydäntä ja operaatiota voi toistaa kulkemalla portaita edes takaisin. Hyppää eteenpäin palkilta jossa kynttelikkö oli ja heitä samalla bumerangi niin ensimmäinen haukka on mennyttä. Tapa sitten vasemmalta tuleva aave ja siirry seuraavien haukkojen kimppuun mutta älä hätiköi tai putoat rotkoon. Kyykisty reunalla ja saat rahasäkin. Kun olet palkilla josta lähtee portaat alas ja luuranko on alapuolellasi, mene palkin vasemmalle reunalle niin tyhmä vihulainen hyppää rotkoon. Portaiden alapuolisesta kyntteliköstä saat kirveen – nouda se jos sinulla ei ole bumerangia.

Sillalla kohtaat jälleen meduusanpäitä joista selviää kävelemällä eteenpäin. Kun näet luurangon, kävele pari askelta taakse päin ja luuranko hyppää viereesi josta voit sen helposti lyödä. Jos sinulla on kirves, heitä sillä ylintä kynttilää ja saat bumerangin.
Seuraavalla tasolla kannattaa jättää järjestyksessä toinen kynttilä sikseen jos et halua vastaisuudessa turhaa kelloa. Käytä bumerangia ruoskan kanssa vihollisia vastaan välttääksesi rotkoon putoamisen.

Selviydy oven jälkeisistä vihollisista. Älä hyppää ensimmäisen rotkon yli heti vaan pysähdy odottamaan luurankoa.
Kun saavut muumioiden huoneeseen, jätä paitsi ensimmäinen kynttilä sillä se sisältää tikarin. Alimmasta muumion viereisestä palkista saat kanaa. Kun muumiot heräävät, ala hakkaamaan niitä vimmatusti samalla heitellen bumerangeja. Voit hypätä toisen yli jolloin molemmat ovat samalla puolella ja helpommin lyötävissä. Taistelu on hetkessä ohi.


Kenttä 4 – Katakombi ja linnan puutarha (Musiikki: Walking on the Edge, Stalker)

Simonin pudottauduttua maanalaiseen luolaan luitaan murtamatta on vuorossa haastava osio. Tuhoa näkyvät kyntteliköt bumerangilla niin et vahingossakaan saa kelloa neljännestä. Lepakot ja mermannit yhdistettynä mahdolliseen lautalta putoamiseen on epämiellyttävä yhdistelmä, mutta jälleen bumerangi on ehdottoman kätevä vihollisia vastaan. Koska mermannit hyppäävät esiin jatkuvasti, saa yhdellä bumerangilla tapettua useampia kerralla ja pistekerroin nousee kiitettävästi. Palkeista muodostuvan ”portaikon” ylimmän tason kynttilä ennen pudotusta sisältää pyhän veden. Ignoraa se jos bumerangi kuuluu yhä arsenaaliisi. Odota venessä kelluvaa lauttaa ja hyppää tarkasti sen päälle. Kyykisty ajoissa ennen kivimuodostelmaa tai putoat veteen. Älä välitä kynttilöistä lauttamatkan varrella. Hyppää lattiatasolle ennen kuin lautta kääntyy takaisin ja kävele portaat ylös.


Ulkona lentelee igoreita kantavia kotkia. Tässä kohdassa voi jäädä helposti pienien miesten armoille ellei tunne taktiikkaa, joka on yksinkertainen: tapa igorit ruoskalla yksitellen – lyö välittömästi kun sellainen pudottautuu maahan. Linnan portilla tapaat luukäärmeen joka voi olla helvetillinen vastus ilman bumerangia. Myös pyhä vesi on todettu tehokkaaksi näitä vihulaisia vastaan. Tärkeintä on että ehtii tuhota käärmeen ennen kuin se ehtii ampua tulipallon kohti Simonia.

Sisällä kannattaa jättää toinen kynttilöistä sammuttamatta sillä se sisältää tikarin jolla ei tee mitään. Tapa toinen käärme hyväksi havaitulla taktiikalla ja syö sata vuotta vanha kiven sisälle kätketty paistinpala. Kolmas käärme on niin ovelassa paikassa että ilman pyhää vettä on pakko vain hypätä sen kimppuun ja menettää vähän energiaa. Murskaa murikka mihin käärme oli kiinnittäytynyt ja saat muutaman sydämen.

Frankenstein-Igor loppis on lähes mahdoton jos energiaa on puolet tai vähemmän. Ala jälleen välittömästi heittelemään bumerangeja kohti Frankia. Kun igor pomppii takanasi, yritä saada ainakin kerran lyötyä sitä ruoskalla jolloin se jähmettyy eikä kykene ampumaan tulipalloillaan. Onnea koitokseen.


Kenttä 5 – Tyrmä ja Laboratorio (Musiikki: Heart of Fire)

Saavut linnan vankityrmään. Hoitele käytävän viholliset bumerangilla luita väistellen. Riko viimeinen kynttilä. Vaikka saattaa tuntua ikävältä luopua nykyisestä arsenaalistasi, nappaa pyhä vesi, sillä tulet tarvitsemaan sitä vastaisuudessa.

Kävele ylös ja selviydy parhaasi mukaan luurangoista. Saavut aukiolle jossa tapaat verisiä luurankoja ja muutaman flea manin (igor). Niiden jälkeen riko kivenmurikka edessäsi.

Portaikossa sinua odottavat katalat kirveshaarniskat. Ensimmäisen voit ajaa ruudun ulkopuolelle lyömällä muutaman ruoskaniskun tai vaihtoehtoisesti heität pyhää vettä jolloin se ei mahda sinulle mitään. Ennen kuin käyt toisen sotilaan kimppuun, riko kynttilä mutta älä vahingossakaan ota kirvestä!

Kävele portaat ylös ja saavut laboratorioon. Jos hyvin käy, saat ekasta kynttilästä II-palkin. Kulkiessasi vasemmalle alatasannetta pitkin kävele portaat ylös ja käy hakemassa tilanteestasi riippuen joko tupla- tai triplaheitto-ominaisuus.

Seuraavan huoneen päädyssä on kynttelikkö josta saisit jälleen bumerangin. Kuten aiemmin selostin, tarvitset pyhää vettä joten älä ota sitä! Lyö kallot ruoskalla portaista niin selviät energiaa kuluttamatta. Ylemmän käytävän päässä sinua odottaa lihaisa yllätys murikan takana.

Seuraavalla blokilla kysytään taitoa. Vastassa on pelin ärsyttävimpiin vihollisiin lukeutuvat meduusat ja kirveshaarniskat. Ainakaan ruoskalla ei kynttilöistä pitäisi tulla sub-weapon -yllätyksiä. Viimeiset kynttilät kannattaa rikkoa vedellä, sillä neljänneksiviimeisestä saat triplaheiton jos se sinulta vielä uupuu.

Tyrmän bossi on pahamaineinen Viikatemies. Pelkällä ruoskalla se olisi paha vastus Simonille, mutta pyhälle vihkivedelle ei Kuolemakaan voi mitään. Kun huomaat että ruutu pysähtyy, käänny välittömästi oikealle ja pysähdy reunalle. Ala hyppimään paikoillaan samalla heitellen vettä Viikatemiestä kohti. Toista tätä kunnes Kalma on mennyttä.


Kenttä 6 – Kellotorni (Musiikki: Out of Time)

Ensimmäinen kynttelikkö pitää sisällään kirveen joten älä koske siihen. Matka kellotorniin rikkinäistä siltaa pitkin ei ole helppo. Kun näet ensimmäisen vampyyrilepakon, älä hyökkää vaan juokse sen ohi. Kun toinen vihollinen ilmestyy ruutuun, hyppää sen tason reunalle minkä alapuolelta lepakko hyökkää. Jos olet onnekas, lepakko pysähtyy sekunniksi jolloin ehdit juoksemaan ohi. Jos lepakko kuitenkin ehtii hyökätä, vältät rotkoon putoamisen ollessasi tarpeeksi reunalla jolloin selviydyt edelliselle tasolle. Silloin ala välittömästi hakkaamaan lepakkoa pyhää vettä heitellen. Yksi taktiikka on myös heittää pyhää vettä lepakon yläpuoliselle tasolle; silloin se ei ehdi lentää tason ohi ja voit nopeasti ohittaa sen. Kolmannen lepakon kohdalla pysähdy hetkeksi kynttilän kohdalle. Kun lepakko liikahtaa hitaasti sinua kohti, kävele sen ohi. Ensimmäisestä kyntteliköstä saatava kello olisi tässä kohdassa hyödyllinen (ja Draculaa vastaan hyödytön), mutta jätä kuitenkin kynttilät rauhaan välttääksesi konfliktin lepakon kanssa. On omasta tuuristasi kiinni miten neljännen lepakon kanssa käy. Voit yrittää hyökätä sitä vastaan pyhällä vedellä. Lepakko saattaa myös pysähtyä hetkeksi jolloin ehdit juosta ohi. Todennäköistä kuitenkin on, että joudut menettämään osan energiastasi. Yritä taktikoida liikkeesi niin ettet putoa rotkoon.

Kellotornin suulla tapaat luurangon jonka saat helposti murskattua pyhällä vedellä.

Kävellessäsi ylös huomaa pudotus portaiden vasemmalla puolella. Ignoraa ylemmän tason toinen kynttilä jonka sisältämä tikari on heikko ase taistelussa Draculaa vastaan. Yritä jotenkin selvitä igoreista ja käy hakemassa kyljys huoneen oikealta seinältä.

Alakerrassa on mahdollisuus säkkiin kultarahoja, mutta suosittelen että jatkat matkaa suoraan portaille (alas vasemmalle) sillä rahasäkin vuoksi menetät lähes varmasti tärkeää energiaa. Älä välitä kynttilöistä vaan yritä päästä äkkiä pois huoneesta vihollisia väistellen. Onnittele itseäsi jos selviät hengissä ylös.Draculan hautakammio (Musiikki: Nothing to Lose)

Ensimmäisestä kynttilästä Draculan huoneessa saat bumerangin. Jos olet onnistunut säilyttämään pyhän veden triplaheittoineen, älä poimi sitä. Tämä kohta on hyvä sydämien keräämiseen joita tarvitaan riittävästi ainakin taktiikassa 1. Kannattaa kuitenkin jättää ainakin 200 sekuntia aikaa lopputaisteluun. Taktiikat Draculaa vastaan:

1. Jos omistat yhä pyhän veden tupla- tai triplaheittoineen. Kun kreivi lopettaa välkkymisen, lyö häntä välittömästi (0,5 sekunnin jälkeen) ruoskalla päähän ja uudelleen vartaloon jolloin hän ei ehdi hyökätä tulipalloilla (hyppää, lyö ja lyö uudelleen laskeutuasi maahan). Ole jatkuvasti liikkeessä ettei Dracula ehdi ilmestyä päällesi, mutta pysy kesiosassa ruutua sillä nurkissa kreivi saa yliotteen.

Kun Dracula muuttaa ulkonäköään hirviömäisemmäksi, ala heittelemään pyhää vettä kreivin jalkoihin. Taktiikka on sama kuin Viikatemiehessä. Ruoskaa et tarvitse, mutta jos sydämet loppuvat kesken joudut lyömään Draculaa päähän tulipalloja väistellen.

2. Jos et omista pyhää vettä tai kuolet taistelussa Draculaa vastaan. Ota bumerangi ensimmäisestä kynttilästä. Viimeisestä kynttilästä saat pyhän veden jota ei kannata poimia vahingossakaan. Kun kreivi lopettaa välkkymisen, lyö häntä välittömästi (0,5 sekunnin jälkeen) ruoskalla päähän ja uudelleen vartaloon jolloin hän ei ehdi hyökätä tulipalloilla (hyppää, lyö ja lyö uudelleen laskeutuasi maahan). Heitä bumerangi ilmaan aina kun Dracula on näkymättömissä ja voit tuplata mahdollisuutesi osumaan. Ole jatkuvasti liikkeessä ettei Dracula ehdi ilmestyä päällesi, mutta pysy keskiosassa ruutua sillä nurkissa kreivi saa yliotteen.

Draculan todellinen (?) muoto on yksi Castlevania-sarjan vaikeimpia loppuvastuksia. Lyö Draculaa jatkuvasti ruoskalla päähän ja heitä bumerangeja ilmaan. Älä yritä juosta Draculan ohi muuten kuin noin joka neljäs kerta jolloin hän hyppää tavallista korkeammalle. Jos olet todella onnekas (kuten minä NES:illä pelatessani), Draculan ajaessa sinut nurkkaan hän voi jäädä hyppimään seinän ja lattian välillä ja voit huolettomasti murskata hänet arsenaaliasi hyväksi käyttäen.

Jos pääsit pelin läpi, onnittele itseäsi. Lopputekstien jälkeen peli alkaa alusta astetta vaikeampana eli lähes mahdottomana.


×

Hae sivustolta